Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Wątroba przez długi okres czasu znosi niepoprawną dietę i nie daje o sobie znać. Ostatecznie nie wytrzymuje i zaczyna chorować. Zgodna dieta ochroni nas przed takim cierpieniem.

Wątroba jest jednym z największych narządów ludzkiego układu. Można ją porównać do dużego laboratorium chemicznego, do przetwórni, magazynu, bądź dyspozytorni.

Najistotniejszą funkcją wątroby jest rozkładanie i neutralizacja wszelkich toksyn, jakie zaopatrujemy wraz z pożywieniem i wdychanym powietrzem. Wątroba wytwarza żółć niezbędną do przetrawiania tłuszczów i cholesterol wymagany do prawidłowego działania każdej komórki.

Doświadcza ona w milczeniu każdą uciążliwość. Nie jest unerwiona, skutkiem tego nie boli. Ale kiedy jest za bardzo bombardowana złą dietą, alkoholem powiększa się i napina otaczającą torebkę ochronną napierając na przyległe organy. I wtedy wyczuwamy kłucie w boku, lub pod żebrami. Zaburzenia w pracy wątroby mogą brać początek nie tylko z obżarstwa, nadużywania leków, wdychania szkodliwych substancji (farb, lakierów, dymu z papierosa), lecz również z wirusowego zapalenia wątroby. Wtedy oprócz leczenia farmakologicznego trzeba wdrożyć dietę przychylną dla wątroby.

Nade wszystko należy jeść systematycznie niewielkie racje 5-6 razy dziennie. Dieta powinna być zasobna w białko i węglowodany, z ograniczeniem tłuszczu oraz błonnika. Potrawy powinny być przygotowane na parze, pieczone w folii ewentualnie też duszone bez tłuszczu.

Z mięs wybierajmy te w najmniejszym stopniu tłuste (filet z indyka, kurczaka, ryby). Najlepsze tłuszcze to olej sojowy, słonecznikowy oraz masło. Tłustą śmietanę do przygotowywania zup i sosów zamieńmy naturalnym jogurtem. Powszednia ilość cukru nie powinna przekraczać 7 dag. Przesadna jego ilość służy stłuszczeniu wątroby. Do osładzania herbaty lepiej wykorzystać miód rzepakowy. Węglowodany (makarony, pieczywo) mogą stanowić około 45% konsumowanych dziennie towarów, jakkolwiek nie więcej niż ok. 40 dag. Na diecie wątrobowej powinno się pić odchudzone mleko oraz napoje mleczne. Spożywać chudy czy też półtłusty biały ser. Mnóstwo białka zawiera także fasola, soja, soczewica, migdały, pestki dyni. Z warzyw w najwyższym stopniu wyróżnione są te, które gromadzą przeciwutleniacze, kwas foliowy i wit. C (np.: sałata, buraki. brokuły, marchew).

Z owocami nie wypada przesadzać, ale sezonowe (np.: jabłka, jagody, cytrusy) bez wątpliwości nie zaszkodzą. Jednakże wątroba pełniej spożytkuje bogactwo witamin zawarte w owocach, jeśli zrobimy z nich sok bądź mus.

Produkty zabronione:

  • napój alkoholowy (nawet piwo i wino)
  • potrawy smażone, zasmażki
  • tłuste mięsa, tłuste ryby, tłuste nabiały, żółtka jaj,
  • ciastka francuskie, torty, tłuste ciasta (pączki)
  • konserwy mięsna oraz rybne
  • wywary z mięsa, kości, grzybów
  • przyprawy: papryka, pieprz, maggi, musztarda
  • wypieki: świeże, razowe, żytnie
  • kasze: jaglana, gryczana
  • nieodtłuszczone mleko
  • smalec, słonina, bekon, ceres, oma
  • kartofle pieczone, smażone, frytki
  • kapusty, kalafior, szpinak, czosnek, cebula, pory, ogórki, fasolka szparagowa, kalarepa
  • słodkości, czekolada
  • ciemna prawdziwa kawa
  • placki ziemniaczane, sałatki z majonezem, jajecznica na słoninie, jajka gotowane na twardo

Jeśli będziemy stosować się do wszystkich zaleceń, co do użytkowania diety to nasza wątroba prędko nam się odwdzięczy. Ma tę nadzwyczajna zaletę, że nie tylko sama umie się regenerować, a nawet rekonstruować po zabiegach chirurgicznych.

Orientacyjny jadłospis:

śniadanie: kasza manna, pieczywo pszenne, masło, makaron z białego sera, pomidor II śniadanie: jabłko prażone, ryż

obiad: zupa jarzynowa, ryba pieczona w folii, marchew gotowana, sałata

podwieczorek: herbatniki, sok warzywno-owocowy

posiłek wieczorny: kopytka z masłem oraz cynamonem

reklama

KOBIETA

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl